תחרות לתכנון מבנה הקונסרבטוריון במבשרת ציון

בחורף 2016 יזמה מועצת מבשרת ציון תחרות לתכנון מבנה קונסרבטוריון במבשרת שבה הורשו להשתתף רק אדריכלים צעירים רשומים. כששמעתי על קיום התחרות החלטתי לנצל את ההזדמנות ולהשתתף בה. במשך חודשיים-שלושה טרחתי ועמלתי לתכנן מבנה ראוי לתלמידי הקונסרבטוריון של מבשרת ובסופו של דבר באפריל 2016 הוגשו שני גליונות ערוכים וצבעוניים לעמותת האדריכלים משם הועברו עם כל יתר גליונות המתחרים לשיפוט. עם תום הסיבוב הראשון עבודתי עלתה לסיבוב השני להמשך דיון ובה נאמר עליה על ידי חבר השופטים כי: הפרוייקט נפתח לנוף. פרויקט עם נוכחות חיצונית.. תכנית "סגפנית" (המרכאות במקור). מפאת סגפנותה לא עלתה התכנית לשלב הבא, אבל בכל מקרה זו היתה חוויה והזדמנות מצוינת להתנסות בתכנון מבנה מורכב בעל פונקציות ודרישות רבות. 

להלן סיכום שהגשתי במסגרת התחרות ושמטרתו להבהיר מהי השפה האדריכלית שהוצעה לפרוייקט ומה היתה הגישה שהנחתה אותי בעת תכנון המבנה:

"השפה האדריכלית המוצעת לפרוייקט הינה שפה אדריכלית מודרנית, המתייחסת ברגישות לקונטקסט הנופי המקומי. לקונסרבטוריון הוקצתה פינת חמד אינטימית ממנה ניתן להשקיף לכיוון יער עמק ארזה, המעוררת השראה בשיפוע המתון, בצמחיית עצי האורן ובעשב הירוק המלטף את הסלעים האפורים. על כן, החלטנו להותיר את המגרש כפי שהוא ולנצל ככל האפשר את נתוניו הטבעיים לצורכי המשתמשים במבנה.

בין רחוב הראל ויער עמק ארזה קיימת השתפעות טבעית של הקרקע, המתאפיינת בסלעים אפורים וחלקים שעליהם צומחת צמחייה ירוקה ורעננה. החלטנו לנצל את המדרון הזה ליצירת אמפיתיאטרון פתוח שבו ניתן ליהנות מקונצרטים והופעות תחת כיפת השמים. העובדה שהאמפי גובל ברחוב מאפשרת גם לעוברים ולשבים מזדמנים, לשמוע את ההתרחשות במקום ולחזות במופע מהרחוב, וזאת מבלי להפריע להמשכו.

מבנה הקונסברטוריון תוכנן כמבנה בן שני מפלסים כאשר המפלס העליון מתמזג עם מפלס הרחוב והמפלס התחתון מתמזג עם שיפולי הקרקע לכיוון עמק ארזה, ולכל מפלס כניסה נפרדת. רחבת הכניסה אל המבנה נמצאת ברחוב הראל, וממנה ניתן להמשיך לעבר הכניסה למפלס העליון או לרדת ברמפה לעבר הכניסה למפלס התחתון. רחבת הכניסה הינה חלק מגינה ליניארית שנמצאת בחלק הצפון מערבי של המגרש, אותה כיניתי "גינת הרמוניה". בגינה תוכנן שביל בטון מוצל שלאורכו משטחים עגולים עם מתקני נגינה לשימושם של ילדים ומבוגרים. מטרת הגינה היא לעודד את החשיפה לכלי נגינה וצלילים שונים, וזאת כדי לחבר בין עולם הצליל והחברה, וכן ליצור סיכוך רעשים בין הכביש והמבנה ע"י שורת העצים הנטועים בה.

השילוב בין מוסיקה וטבע הינו שילוב טבעי המזין זה את זה. הן ההקשבה למוזיקה והן השהייה בטבע משפיעים על מצב רוחנו, גורמים לנו לרגיעה ושלווה, ממלאים אותנו באנרגיות ובתחושה של חופש ושחרור. מאחר והמבנה נמצא על סיפו של יער בחרנו למקם את מרבית חדרי הלימוד למולו ולאפשר לתלמידים לצאת למרפסות המשקיפות אליו. הקרבה אל היער וההתבוננות בנוף הירוק מתוכננת לאפשר לתלמידים להרגע, להתרכז ולקבל השראה.

השפה הגיאומטרית המאפיינת את המבנה הושפעה מקווי המתאר הטופוגרפיים המאפיינים את השטח. קווים שבורים עולים ויורדים, המדמים את פני השטח המשופעים-משתנים. הדבר בא לידי ביטוי הן בדפורמציות במישורים האנכיים, דהיינו בחזיתות המבנה, והן במישורים האופקיים, כלומר התכנית עצמה.

מעטפת המבנה מחופה במחציתה התחתונה בלוחות אבן חומים בהירים, ובמחציתה העליונה בטיח לבן. חלקו התחתון של המבנה מייצג בחומריות שלו את החיבור לקרקע, לאדמה ולטבע, בשעה שחלקו העליון, בצבעו הבהיר, מייצג את התרוממות הרוח, ההנאה והשחרור שחש מי שמאזין למוסיקה".

הדמיות: סטודיו מעיין

גרפיקה: עינת גורן סמוק 

1/6

© Zohar Rose Architects |  zohar_rose@yahoo.com  |   052-3787357